Apell-Sukuseura

Takaisin

Apell -suvun kesätapaaminen Köyliössä 20.8.2022

 

Helteinen elokuun lopun lauantaipäivä alkoi Kesäkahvila Villa Linturista Kepolan kylässä. Kuulimme kahvitellessamme Säkylän ja Köyliön ikivanhasta historiasta sekä nykyisten kyläyhdistysten vilkkaasta toiminnasta.Sitten kävelimme Lallin patsaalle kuuntelemaan kaikkien tuntemaa tarinaa Piispa Henrikin surmasta Köyliönjärven jäälle noin vuonna 1156

Lallin patsaalla

Seuraava tutustumiskohde olikin Köyliönkartano eli Vanhakartano. Se lienee Suomen vanhin kartano ja ollut alun perin talonpoika Lallin omistuksessa 1100 -luvulla, mutta joutuneen sittemmin kirkon haltuun. Myöhemmin se on ollut niin piispan kuin kuninkaankin kartanona. Cedercreutz -suvun hallussa Vanhakartano on ollut 1740-luvulta lähtien.

Kuljimme susiportista vanhaan puutarhaan ja menimme sisään pakariin. Sinne oli kerätty leipomiseen ja pyykinkäsittelyyn liittyneitä tarvekaluja.

Susiportti

Historiallisessa maisemassa on paljon mielenkiintoisia tutustumiskohteita mutta ehdimme käydä vain muutamassa. Kuninkaan lähteen vesi on kirkasta ja kylmää, oppaamme kertoi tarinan mustasukkaisuusdraamasta, joka liittyi lähteen nimeämiseen. Lähteen vesi pyöritti keskiajalla kolmea myllyä. Myllyistä on jäljellä 1900-luvun alussa rakennettu Martin mylly, jota kävimme katsomassa.

Marti mylly

Säkylän merkittävin teollisuuden ala on elintarviketeollisuus mutta suurin työnantaja on Porin prikaati. Meille oli varattu ruokailu Huovinrinreen upseerikerholle. Saimme nauttia paikallisia tuotteita kananpojasta vihanneksiin ja juureksiin. Hyvältä maistui.

Upseerikerho

Päivän kruunasi illanvietto Nuffield Nightclubilla. Hulppean kokoisessa juhla-aitassa esiintyi Ähtärin Sudet -orkesteri. Muinaispukuihin pukeutunut naisnelikko hyöri tiskin takana. Minna kertoi, että perinnepuvut on valmistettu pellavasta ja värjätty luonnonväreillä. Mekon ja korujen malli on peräisin keskiaikaisista hautalöydöistä.
Sisältörikas ja hienosti järjestetty kulttuurikierros Köyliössä.

Kiitokset sukuseuran Minna -sihteerille meidän kaikkien puolesta. Kiva oli taas tavata sukua!

Hilkka Blom

 

Katso sukupäivien kuvia jäsenasiat/kuvia suvun tapahtumista sivuilta

Sulje

Alaviiva
Copyright 2010-2022 by Namo Interactive Inc.
All Rights Reserved.
Apell